Ενδείξεις θυρεοειδεκτομής


Θυρεοειδεκτομή είναι η απομάκρυνση του συνόλου ή μέρους του θυρεοειδούς αδένα σας. Ο θυρεοειδής σας έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στη βάση του λαιμού σας. Παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν κάθε πτυχή του μεταβολισμού σας, από τον ρυθμό της καρδιάς μέχρι το πόσο γρήγορα λειρουργεί ο μεταβολισμός σας.

Η θυρεοειδεκτομή χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαταραχών του θυρεοειδούς αδένα, όπως ο καρκίνος, η μη καρκινική διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη), η παρουσία κάποιων μεμονωμένων όζων και η υπερλειτουργία του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός).

Η ποσότητα του θυρεοειδούς αδένα που αφαιρείται κατά τη διάρκεια της θυρεοειδεκτομής εξαρτάται από την αιτία για τη χειρουργική επέμβαση. Αν αφαιρεθεί μόνο ένας λοβός του θυρεοειδούς (λοβεκτομή), ο θυρεοειδής σας μπορεί να είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά μετά την επέμβαση, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να λαμβάνετε θυρεοειδική ορμόνη σε χάπι για όλης σας τη ζωή.

Αν ολόκληρος ο θυρεοειδής σας χρειάζεται αφαίρεση (ολική θυρεοειδεκτομή), θα πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά θεραπεία υποκατάστασης με θυρεοειδικές ορμόνες για να αντικαταστήσουν τη φυσική λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

Η ολική θυρεοειδεκτομή δέν είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση και δεν θα πρέπει να προσφέρεται σαν θεραπεία ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. Κατα συνέπεια θα πρέπει πάντα να αναζητείται συμβουλή απο χειρουργό με ιδιαίτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση των παθήσεων του θυρεοειδούς ωστε να επιλέξει την επέμβαση που χρειάζεται σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση ασθενούς.

Δεν υπάρχει ακόμα βίντεο